Je klikt… en wint niets!

Wist je dat Adidas 5.000 schoenen weggeeft? Oké, je moet heel veel geluk hebben om geselecteerd te worden (sic).  Maar ook Coca-Cola geeft frigo’s weg omdat ze – alweer – een nieuwe smaak in de markt zetten.  En investeren in Bitcoins loont want na 2 uur heb je al 2.500 euro extra verdient.

De voorbeeldjes hierboven zijn vormen van clickbait-links die je ongetwijfeld al eens op de tijdlijn van een vriend of vriendin hebt zien opduiken.  Op zich is clickbait vrij onschuldig. Je klikt op de link en na het beantwoorden van een aantal vragen moet je de betreffende post delen op je Facebook-profiel.  De verleiding is ondertussen misschien groot geweest om – tussen de misleidende titel en het artikel – op één van de getoonde advertenties te klikken…

En dat was nu net de bedoeling van dergelijke clickbait-links: trafiek naar de “actiewebsite” genereren, advertenties tonen, en je het bericht laten delen op je Facebook-profiel… op het moment dat je het berichtje deelt ben je als het ware een ambassadeur voor deze websites.  Doordat je ook verplicht bent om de Facebook-pagina’s leuk te vinden blijf je op de hoogte van andere “acties”.

Opletten is de boodschap… en ook if it’s too good to be true it probably isn’t.

Het voorbeeld van de Adidas-fraude… Via de Facebook-post zie je dat ze 2 gratis paar schoenen weggeven…

… maar op de website staat dat ze 2 gratis Adidas-schoenen weggeven 🙂  En er zijn maar 5.000 schoenen over, dus snel zijn!!

Hoe kan je zien dat er iets niet klopt?

Details.  Die je met een beetje opletten zo kan opmerken.

Klop de domeinnaam? Neen dus. Op het eerste zicht surf je naar www.adidas.com, maar de fraudeurs hebben de domeinnaam com-winnen.com geregistreerd. Dus alles wat ze voor hun eigen domeinnaam zetten kunnen ze zelf kiezen.  In dit geval hebben ze www.adidas voor hun eigen domeinnaam gezet waardoor het op het eerste zicht lijkt alsof je naar de echte Adidas-website surft.

Is het veilig? Neen dus. De website heeft geen certificaat (https)… Je zou van een bedrijf als Adidas toch verwachten dat ze de boel een beetje safe houden?  (zie de waarschuwing “Niet beveiligd” links van de domeinnaam).

Details, maar dan in de code

Een duik in de code van de website leert je vrijwel direct dat dit niet klopt…

Bedrijven hosten hun afbeeldingen niet bij Imgur

 

Op voorhand al gewonnen… Alle antwoorden zijn juist!

 

Reviews of opmerkingen van de website randomuser.me, dus geen authentieke Facebook-reviews

 

En hier gaat het om: delen op je eigen Facebook-pagina.

 

Dus in de toekomst 2x nadenken voor je dergelijke berichtjes blindelings gelooft én deelt met al je vrienden.  Of ken jij iemand die al 2 schoenen of een Cola-frigo ontvangen heeft? 😉

Scroll naar boven