Opgelet: nieuwe scam steelt je Facebook login gegevens

Je hebt de berichten ongetwijfeld al zien opduiken op de tijdlijn van je Facebook-vrienden. Een ernstig ongeluk, een foto, en de politie vraagt je te helpen bij de identificatie van de slachtoffers.

Hier en daar een foutje in de tekst, maar hey, zal snel getypt zijn want er is een noodsituatie bezig.  Ook het feit dat je vriend(in) dit op zijn profiel plaatst of je zelfs persoonlijk op de hoogte brengt wekt vaak geen argwaan op.

Maar het berichtje is niet zo onschuldig als je denkt. Eenmaal je op de link klikt vraagt een malafide website je opnieuw op Facebook in te loggen. Terwijl je dit doet worden je login-gegevens doorgestuurd en plaatst de malafide website een bericht op je tijdlijn én dat van je vrienden. De start van een vicieuze cirkel.

De valse Facebook inlog pagina. Te herkennen aan het URL en het feit dat de connectie niet verloopt via een HTTPS-verbinding.

Gouden raad: niet op de link klikken en nooit je login-gegevens ingeven.  Toch geklikt? Verander zo snel mogelijk je wachtwoord en kijk via Facebook vanop welke locaties je allemaal bent ingelogd op het sociale netwerk.

Hoe checken?

Facebook > Instellingen > Beveiliging en aanmelding > kijken naar de plaatsen waar je bent aangemeld. Verdachte plaats gezien? Klik op de 3 verticale bolletjes naast de locatie en kies de optie “Afmelden”.

Scroll naar boven