Politie waarschuwt: voor dit telefoontje let je maar beter op

“U bent opgelicht, maar wij zullen u helpen en er voor zorgen dat de schadevergoeding rechtstreeks op uw rekening wordt gestort. U hoeft alleen maar de code van uw digipas door te geven.” Met deze uitleg zijn onlangs meer dan vierhonderd mensen financieel gepluimd. De federale politie waarschuwt nu voor deze vorm van oplichting.

“Het aantal gevallen van oplichting via de telefoon stijgt. Ook al hebben we meer gevallen in Wallonië, toch krijgen we in Vlaanderen ook heel wat meldingen binnen. Het is duidelijk dat de daders vooral ouder mensen viseren. Daarom roepen we ook hun kinderen op om ze nog eens te wijzen op het feit dat ze zeer voorzichtig moeten omgaan met hun digipas en zeker geen codes mogen doorgeven aan mensen die ze niet kennen. Wat hen ook beloofd wordt aan de telefoon”, zegt Peter De Waele van de federale politie.

De daders gaan meestal op dezelfde manier te werk. Een oplichter belt je op en doet zich meestal voor als een medewerker van de Europese Gemeenschap, de Nationale Bank, de FOD Financiën, Test-Aankoop of Proximus. “Hij of zij legt je uit dat je het slachtoffer bent geworden van een telefonische oplichting maar verzekert je vervolgens dat de schadevergoeding rechtstreeks op je bankrekening wordt gestort. Hij vraagt je om je digipas erbij te nemen en hem de codes te geven. Niet de pincode, die is geheim en hoeft hij niet. Dat laatste stelt de meeste mensen gerust omdat ze denken dat als het om een oplichter gaat, hij zonder die pincode toch niets kan doen. Helaas, de oplichter heeft al genoeg aan de code van je elektronische handtekening om je geld afhandig te maken”, zegt De Waele.

Daarom geeft de federale politie nog eens volgende tips:

  • Ga nooit in op een verzoek om je digipas te gebruiken en geef nooit informatie over dit bankapparaatje.
  • Weiger als een onbekende je opbelt en vraagt om gebruik te maken van geldovermakingskantoren zoals Western Union, Ria Money Transfer, Moneytrans, MoneyGram enz. Werk alleen met deze kantoren als je de ontvanger persoonlijk kent.
  • Vertrouw niet blindelings het telefoonnummer dat je ziet verschijnen. Oplichters kunnen makkelijk telefoonnummers kopen op het internet.
  • Als je het slachtoffer bent van dit soort oplichting, vul het formulier in op de website meldpunt.belgie.be en dien vervolgens een klacht in bij je lokale politiekantoor.

 

Bron: Het Nieuwsblad

Scroll naar boven